19 listopada 2018 Seweryny, Maksyma, Salomei

Mleczko pszczele – niezwykły eliksir młodości – poznaj jego zastosowania

dodał 2018-08-16
Mleczko pszczele – niezwykły eliksir młodości – poznaj jego zastosowania
Mleczko pszczele jest mleczno-białą i galaretowatą wydzieliną produkowaną przez młode pszczoły robotnice. Uznaje się ją dzisiaj całkowicie obiektywnie za wyjątkową substancję, niezwykle bogatą w składniki odżywcze ważne dla naszego organizmu. Mleczko pszczele od dawna doceniały kobiety, traktując tę substancję jako źródło urody, ale aktualnie specjaliści doszukują się w nim naturalnych składników wspomagających leczenie wielu różnorodnych schorzeń cywilizacyjnych.

 

Mleczko pszczele – pszczeli nektar

Mleczko pszczele tworzy się w gruczołach gardzielowych pszczół robotnic w okresie karmienia. Tą miodowo-pyłkową substancją metodą " z ust do ust" pszczoła karmicielka karmi pszczele larwy, przyszłe robotnice, przez okres pierwszych 3-4 dni od wylęgu. Natomiast larwa, która w przyszłości zostanie królową-matką będzie odżywiana mleczkiem pszczelim przez całe swoje życie. I to dzięki niemu jest w stanie składać nawet do 2500 jaj na dobę i żyć znacznie dłużej niż przeciętna robotnica. W podobny sposób odżywiane są trutnie i to dzięki temu zachowują tak intensywną aktywność płciową.

Nieocenione właściwości odżywcze mleczka pszczelego

Po raz pierwszy analizę składu mleczka pszczelego dokonano w 1888 roku i do tej pory trwają prace nad wykorzystaniem odkrytych właściwości. Skład mleczka uzależniony jest od rodzaju pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły oraz rodzaju larw nim karmionych.

Mleczko pszczele składa się z: wody - około 65%, białka około 14-18%, tłuszczów około 2-6%, cukrów około 10-18%, związków mineralnych około 1-2% (wapń, magnez, fosfor, żelazo).

Analiza składu mleczka pszczelego umożliwiła wyodrębnienie w nim także: aminokwasów, m.in. alaniny, kwasu asparaginowego, cystyny, glicyny, metioniny, tryptofanu, waliny i izoleucyny oraz witamin z grupy B. Mleczko zawiera również składniki hormonopodobne, enzymy i spore ilości kwasu nikotynowego, pantotenowego i inozytolu.

Mleczko pszczele jako eliksir młodości

W opisie mleczka pszczelego używa się zamiennie zwrotu "eliksir młodości", co oznacza, że przede wszystkim naukowcy docenili fakt właściwości antyoksydacyjnych tej substancji. A potencjał ten został przebadany w warunkach klinicznych i na podstawie prób prowadzonych na roślinach, drożdżach i zwierzętach. Gryzoniom przez kilkanaście tygodni podawano codziennie mleczko pszczele, które wywołało w ich organizmie znaczny spadek stężenia markera stresu oksydacyjnego. Wykazano również, że mleczko pszczele posiada właściwości ochronne dla DNA poprzez tworzenie skutecznej zapory przed oddziaływaniem wolnych rodników. Dzięki temu mleczko chroni nasz układ DNA nie dopuszczając do uszkodzeń materiału genetycznego i powstawaniu mutacji genetycznych, które w następstwie prowadzą do wielu chorób cywilizacyjnych.

Ta właściwość mleczka pszczelego wykorzystywana jest szeroko w kosmetyce, chociaż to tylko jeden ze sposobów wdrażania jego cech antyoksydacyjnych. W tym przypadku cecha ta znalazła zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do odbudowy skóry. Mleczko jest składnikiem wielu kremów, balsamów czy płynów, pobudza ono metabolizm komórkowy i normalizuje działanie gruczołów łojowych. Mleczko działa tonizująco, łagodząco i poprawia nawilżenie, a przede wszystkim elastyczność skóry. Zwykle w preparatach kosmetycznych zawartość mleczka waha się od 0,5-10%.

Pozostając w dziedzinie kosmetologii warto dodać, że mleczko pszczele wspomaga też leczenie łysienia plackowatego i pomaga w odbudowie owłosienia.

Mleczko pszczele chroni przed chorobami cywilizacyjnymi

Mleczko pszczele jako skuteczny antyoksydant chroni nasz organizm przed ryzykiem chorób cywilizacyjnych. W ten sposób podnosi komfort naszego życia i pomaga zachować zdrowie. Wpływa też mocno na nasze samopoczucie, ponieważ oddziałuje na centralny układ nerwowy. Wzmacnia go, usuwa zmęczenie, podwyższa naszą aktywność do pracy i wywołuje przypływ sił witalnych. To dlatego zaleca się go w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, osłabienia organizmu, a także wyczerpania nerwowego i przy bezsenności.

Jak stosować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele najlepiej jest spożywać bezpośrednio, czyli czerpać plastikową lub drewnianą łyżeczką i umieścić je pod językiem, odczekując 5 minut do całkowitego wchłonięcia. Ale można również zmieszać je z miodem: 2 g mleczka i 100 g miodu, miksturę połykamy zawsze na czczo. Po najlepszy miód zajrzyj na www.wcinaj-miod.pl.  Zamiast miodu mleczko można zmieszać z chłodną herbatą, jogurtem czy kefirem.

Specjaliści zalecają przeprowadzenie w okresie jednego roku trzech kuracji mleczkiem. Każda z nich powinna trwać od 1-2 miesięcy, podczas których codziennie przyjmujemy od 1-3 g mleczka pszczelego.

 


Chatka Puchatka

Pozostało2 dni

Burmistrz Pasłęka oraz Pasłęcki Ośrodek Kultury serdecznie zapraszają na spektakl...


Wystawa pokonkursowa

Pozostało3 dni

Pasłęcki Ośrodek Kultury serdecznie zaprasza na wernisaż wystawy pokonkursowej...


Pasłęcki Ośrodek Kultury we współpracy z Elbląską Orkiestrą Kameralną zaprasza...