22 marca 2019 Katarzyny, Boguslawa

A na święta pasłęckie pierogi

dodał 2018-12-20
A na święta pasłęckie pierogi
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych podjęli wyzwanie i jako pierwsi w kraju przyrządzili pierogi ze ślimaka. Pomogli im w tym właściciele Snails Garden Mariola i Grzegorz Skalmowscy, którzy zajmują się między innymi hodowlą ślimaka i prowadzeniem bistro, w którym dania ze ślimaka są na porządku dziennym.

 

Ślimaki, jak już kiedyś pisaliśmy - to danie postne za czasów naszego króla Jana III Sobieskiego. To także Kulinarne Dziedzictwo Warmii i Mazur.

Motywy kulinarne stanowią nie tylko wdzięczny temat do dyskusji, snucia anegdot, ale stają się często źródłem wiedzy o historii regionu i dziejach ludzi tu żyjących. Wielokulturowa, wielonarodowa i wielowyznaniowa społeczność Warmii, Mazur i Powiśla składa się na bogactwo regionalnych kulinariów nawiązujących do smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej czy pruskiej - przekonują właściciele Snails Garden.

O tym wszystkim mogli przekonać się uczniowie ZSEiT podczas warsztatów „ Ślimak, ślimak pokaż rogi…”Podczas zajęć padła propozycja, by nadać nazwę upichconym pierogom. Młodzi kucharze zaproponowali, by były to pierogi pasłęckie.

Młodzież przeprowadzała obróbkę wstępną oraz konsumowała takie przysmaki jak: ślimaki po burgundzku, ślimak w szynce szwarcwaldzkiej, pierogi pasłęckie z farszem ze ślimaka, grzanki z łososiem i kawiorem ze ślimaka - informują Państwo Skalmowscy.

A może tak z czasem pasłęckie pierogi trafią na nasze świąteczne stoły?


Miłość w literaturze różnych epok

Pozostało5 dni

Klub Miłośników Poezji działający przy Bibliotece Publicznej w Pasłęku...


Spotkanie z Piotrem Kowalczykiem

Pozostało12 dni

Biblioteka Publiczna w Pasłęku zaprasza młodzież , na spotkanie autorskie z Piotrem...


Łakocie Jasia i Małgosi

Pozostało13 dni

Biblioteka Publiczna w Pasłęku zaprasza dzieci i...