20 stycznia 2019 Fabiana, Sebastiana

A na święta pasłęckie pierogi

dodał Miesiąc temu
A na święta pasłęckie pierogi
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych podjęli wyzwanie i jako pierwsi w kraju przyrządzili pierogi ze ślimaka. Pomogli im w tym właściciele Snails Garden Mariola i Grzegorz Skalmowscy, którzy zajmują się między innymi hodowlą ślimaka i prowadzeniem bistro, w którym dania ze ślimaka są na porządku dziennym.

 

Ślimaki, jak już kiedyś pisaliśmy - to danie postne za czasów naszego króla Jana III Sobieskiego. To także Kulinarne Dziedzictwo Warmii i Mazur.

Motywy kulinarne stanowią nie tylko wdzięczny temat do dyskusji, snucia anegdot, ale stają się często źródłem wiedzy o historii regionu i dziejach ludzi tu żyjących. Wielokulturowa, wielonarodowa i wielowyznaniowa społeczność Warmii, Mazur i Powiśla składa się na bogactwo regionalnych kulinariów nawiązujących do smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej czy pruskiej - przekonują właściciele Snails Garden.

O tym wszystkim mogli przekonać się uczniowie ZSEiT podczas warsztatów „ Ślimak, ślimak pokaż rogi…”Podczas zajęć padła propozycja, by nadać nazwę upichconym pierogom. Młodzi kucharze zaproponowali, by były to pierogi pasłęckie.

Młodzież przeprowadzała obróbkę wstępną oraz konsumowała takie przysmaki jak: ślimaki po burgundzku, ślimak w szynce szwarcwaldzkiej, pierogi pasłęckie z farszem ze ślimaka, grzanki z łososiem i kawiorem ze ślimaka - informują Państwo Skalmowscy.

A może tak z czasem pasłęckie pierogi trafią na nasze świąteczne stoły?


Koncert Noworoczny i wydarzenie roku 2018

Wydarzenie odddbyło się 3 godziny temu  

20 stycznia 2019 r. w sali POK odbędzie się „Pasłęcki Koncert Noworoczny 2019”....


Biblioteka Publiczna zaprasza dzieci wraz z rodzicami lub opiekunami na spektakl teatru...