Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSEiT

dodał 2016-11-11
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSEiT

8 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Cel, jaki przyświeca pomysłodawcom: Komisji Europejskiej i Euro-toques, organizacji zrzeszającej szefów kuchni z całej Europy, jest bardzo ważny. Komisja Europejska ma nadzieję, że dzięki takim inicjatywom zmniejszy się liczba zbyt ciężkich mieszkańców UE. Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w 15 krajach Unii Europejskiej urzędnicy, kucharze i uczniowie biorą udział w pokazach zdrowego i smacznego gotowania oraz w konkursach i warsztatach promujących zdrowy styl życia.

Tego dnia przygotowaliśmy dla uczniów ZSEiT oraz gimnazjalistów: 1. Konkurs Wiedzy o Racjonalnym Żywieniu „RUSZ PO ZDROWIE- WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ W GŁOWIE”. Ideą konkursu jest: propagowanie zdrowego modelu odżywiania wśród młodzieży, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozwijanie zainteresowań żywieniowych uczniów i zapobieganie chorobom żywieniowozależnym. 2. Prelekcję na temat zdrowego odżywiania „Kasze na zdrowie Nasze”, którą wygłosił Pan Marcin Raszewski - Wykładowca Dietetyki Elbląskiej Uczelni Humanistyczno-Ekonomicznej oraz Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków w Łodzi. 3. Pokaz kulinarny Live Cooking - „Kaszotto z grzybami”- poprowadzony przez Panią Urszulę Samel wraz z Karoliną Zawidow uczennicą kl. II kucharz i Paulą Karczewską uczennicą kl. II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 4. Bufet zdrowego jedzenia z degustacją, a w nim m.in.: deser kokosowy z chia i musem truskawkowym, budyń czekoladowy z kaszy jaglanej, placki z kaszy gryczanej i warzyw, sałatka z amarantusem, pieczonym burakiem i pomarańczą, sałatka z kurczakiem, komosą ryżową, mixem sałat, karmelizowaną dynią i granatem, chipsy z warzyw oraz dwa rodzaje smooth z owoców i warzyw. Bufet zdrowego jedzenia przygotowali uczniowie klasy II kucharz oraz kl. I i II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem Pani Wioletty Wierzbickiej oraz Pani Urszuli Samel. Do konkursu zgłosiło się 44 uczniów szkół gimnazjalnych z Pasłęka, Morąga, Stankowa, Młynar oraz Małdyt. Oto Laureaci: 1 miejsce- Natalia Kaczmarczyk uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku 2 miejsce- Agnieszka Budkiewicz uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku 3 miejsce- Michał Sawicki uczeń Gimnazjum w Stankowie Wyróżnienia: - Natalia Pielak uczennica Gimnazjum w Małdytach - Katarzyna Cichocka uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku - Jerzy Bereżański uczeń Gimnazjum nr 1 w Pasłęku Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy udziału, a laureaci i wyróżnieni nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów: MediaMark Elbląg, Panią Renatę Kłysz właścicielkę Sali bankietowej „Zacisze” w Pasłęku, Panią Ewę Jarczewską właścicielkę „Gospody Rybnej” w Krynicy Morskiej, Firmę „Regeneracja- catering dietetyczny” z Elbląga. Komitet Organizacyjny przy Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję Regulamin
Akceptuję Politykę prywatności

Logowanie / Rejestracja

#Absolwentka   2016-11-12

gim 1


#Podpis   2016-11-12

O której szkole pisze absolwent/ka?


#Absolwent   2016-11-12

OBSERWATOR: Po prostu są osoby które mają talent... polecam się przyjrzeć dokładniej tej szkole patrząc na SYSTEM OCENIANIA... Nadal nie wiem co dostałam z dyktanda 2 lata temu...


#Obserwator   2016-11-12

Jedynka po raz kolejny udowodniła, że jest najlepszą szkołą w okolicy. Gratulacje dla uczniów i nauczycieli.


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję Regulamin
Akceptuję Politykę prywatności

Biblioteka Publiczna w Pasłęku serdecznie zaprasza na przedświąteczne spotkanie z...


Zaproszenie na jasełka

Pozostało1 dzień

Świetlica Pomost zaprasza na tradycyjne Jasełka. Przedstawienie w wykonaniu dzieci...


Pasłęcki Ośrodek Kultury serdecznie zaprasza w niedzielę 16 grudnia 2018 r. na...