12 kwietnia 2021 Juliusza, Luboslawa, Zenona
Reklama Heops

Fenomen yerba mate. Naturalna alternatywa dla kawy w prozdrowotnym wydaniu!

dodał 4 dni temu, 2021-04-07
Fenomen yerba mate. Naturalna alternatywa dla kawy w prozdrowotnym wydaniu!

Yerba mate staje się coraz popularniejsza, ostatnio również w naszym kraju! Co sprawia, że naturalnie pobudzające napary z ostrokrzewu paragwajskiego wciąż zdobywają kolejnych miłośników? Przyglądamy się fenomenowi w najnowszym tekście!

Yerba Mate. Naturalna energia z tropikalnych lasów Ameryki Południowej.

Ostrokrzew paragwajski wywodzi się z żyznego pogranicza Paragwaju, Argentyny i Brazylii. Produkowana z jego listków yerba mate cieszy się największym uznaniem właśnie w tych krajach. Stanowi integralny element diety milionów mieszkańców i jest znacznie popularniejsza od kawy. Jak narodził się jej fenomen? Jego źródeł możemy doszukiwać się jeszcze w czasach prekolumbijskich. Odkrywcami niezwykłych właściwości yerba mate byli Indianie Guarani. Żucie listków ostrokrzewu pozwalało im uśmierzyć głód i dodać energii, co okazywało się niezbędne podczas polowań, wojen czy plemiennych ceremonii. Po przybyciu Hiszpanów, yerbą zainteresowali się jezuici i to właśnie oni wypromowali ją wśród europejskich kolonizatorów. Napary doskonale dawały uczucie sytości i pobudzały, a ich szlachetnie goryczkowy smak uwodził podniebienia. Po dziś dzień upodobania Latynosów nie zmieniły się ani trochę. Współczesna nauka mówi nam jednak znacznie więcej o właściwościach yerby. Jak wiadomo, stanowi ona doskonałe źródło naturalnej kofeiny, witamin z grupy B oraz C i E oraz pierwiastków: magnezu, wapnia, żelaza, potasu, cynku i fosforu. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że mate może wpłynąć na wzmocnienie odporności. Ponadto, jest ona doskonałym stymulatorem układu nerwowego i trawiennego. Właśnie dlatego bywa polecana jako element diet dla osób walczących z otyłością.

Spróbuj yerba mate już dziś! To bardzo proste!

Picie yerba mate urosło wśród Latynosów do rangi rytuału. Yerbę spożywa się w grupie przekazując z rąk do rąk charakterystyczne naczynko wypełnione aromatycznym naparem. Tradycyjnie wykonuje się je z tykwy, czyli tropikalnej dyni, choć dziś najbardziej popularne są jej ceramiczne lub drewniane odpowiedniki. Do popijania używana jest bombilla, czyli specjalna słomka odsączająca fusy. Warto tym samym zaznaczyć, że wbrew pozorom przygotowanie yerba mate nie należy do czynności trudnych czy skomplikowanych. Należy jednak pamiętać, by nie zalewać naparu wrzątkiem! Optymalną temperaturą będzie około 70-80 °C, równie dobrze może to być jednak zimna woda z kostkami lodu lub schłodzony sok. Taka forma podania to tzw. tereré, które cieszy się szczególną popularnością w znanym z tropikalnego klimatu Paragwaju.

Pozostaje jeszcze kwestia wyboru suszu. A zatem, jaką yerba mate kupić? Na początek przygody polecamy Wam zestawy yerba mate z wszystkimi niezbędnymi akcesoriami i odpowiednią dla początkujących yerbą, np. marki Yaguar lub Verde Mate Green. Ze względu na łagodny smak oraz subtelne ziołowe i owocowe dodatki, będą one doskonałym wprowadzeniem w bogactwo świata naparów z ostrokrzewu. Oczywiście to tylko nasza sugestia. W sklepie www.PoYerbani.pl dostępnych jest wiele innych świetnych yerba mate, które z pewnością przypadną Wam do gustu!

 

Yerba mate Yaguar


Aby dodać komentarz musisz się zalogować

Formularz logowania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się Tutaj


POMOC DROGOWA/ USŁUGI TRANSPORTOWE do 27 TON
nasza2