28 września 2021 Waclawa, Tymona, Marka
Reklama Heops

Jak czyścić domowy ekspres do kawy?

dodał Ponad 2 tygodnie temu, 2021-09-07
Jak czyścić domowy ekspres do kawy?

 

Każda dobra kawiarnia niezwykle dokładnie czyści swój ekspres pod koniec każdej zmiany. To jeden z czynników wpływających na doskonały smak „małej czarnej” jaki znamy z kawiarni. Czysty ekspres do kawy i dla domowego baristy powinien stanowić absolutną podstawową kwestię w trakcie jej przyrządzania. Oczywiście nie musimy czyścić go w sposób profesjonalny każdego dnia, ponieważ dziennie przygotowujemy kilka kaw, nie kilkadziesiąt, jednak warto uczynić to raz na jakiś czas. Codziennie natomiast warto poświęcić chwilę na drobniejsze czynności, dzięki którym nasze urządzenie będzie funkcjonowało w sposób optymalny. Dowiedzmy się więc, jak czyścić ekspres do kawy.

Pierwszą, najistotniejszą kwestią jest dokładne przeczytanie instrukcji obsługi. Renomowani producenci ekspresów z reguły najlepiej znają własne urządzenia i wiedzą w jaki sposób o nie dbać, by służyły nam jak najdłużej. Często z instrukcji dowiemy  się także w jaki sposób nie czyścić ekspresu. To bardzo ważny aspekt, nieodpowiednie czyszczenie może bowiem doprowadzić czasem wręcz do utraty gwarancji.

Artykuł ten chcielibyśmy podzielić na dwie główne części: pierwszą, w której poruszymy najprostsze środki konserwacji do codziennego stosowania, a także drugą, dotyczącą profesjonalnego, dokładnego czyszczenia (warto wykonać je mniej więcej raz na dwa-trzy miesiące).

Codzienna pielęgnacja ekspresu

Mało kto wie, iż ekspres do kawy to jedno z najbardziej przyjaznych rozwojowi bakterii i pleśni miejsc w domu. Nie należy się temu nadmiernie dziwić, po prostu warunki są ku temu wręcz idealne – sprzyja temu ciepłe i wilgotne miejsce. Jak zapobiec temu procesowi? Najprostszym środkiem jest codzienne dbanie o ekspres do kawy. Pamiętajmy, by każdego dnia opróżniać i myć delikatnym płynem do mycia naczyń tackę ociekową. Oprócz tego po każdym parzeniu należy usunąć fusy kawowe z portafiltra (w ekspresach automatycznych następuje to bez naszego udziału), a po umyciu wodą wysuszyć go papierowym ręcznikiem. Warto także przepuścić wodę przez kolbę na kilka sekund. Nie zaszkodzi raz na jakiś czas wyjąć pojemnik na wodę i dokładnie go wymyć. Pojemniki są zazwyczaj wysokie i wąskie, toteż ich czyszczenie ułatwi z pewnością gąbka z długą rączką, szczotka do mycia naczyń lub nawet szczotka do czyszczenia butelek. By zapobiec osadzaniu się kamienia w ekspresie, używajmy specjalnego dzbanka z filtrem do wody. Ostatni element, o który należy dbać codziennie i poświęcać mu szczególnie dużo uwagi, to system spieniania mleka. Czyśćmy go dokładnie, tu bowiem najłatwiej o pojawienie się pleśni. Wiele ekspresów automatycznych wyposażonych jest w program czyszczący. Jeśli posiadamy ekspres kolbowy, dyszę po użyciu należy przetrzeć wilgotną ścierką, a raz na kilka dni dokładnie przepłukać. By wyczyścić system spieniający, zarówno w ekspresie automatycznym, jak i kolbowym możemy też „spienić” wodę.

Czyszczenie profesjonalne

Raz na dwa-trzy miesiące warto poddać ekspres bardziej dokładnemu czyszczeniu. Dobre ekspresy do kawy bardzo często są dziś wyposażone w specjalną funkcję informującą o konieczności ich konserwacji, jak i w programy czyszczące. Tabletkę do czyszczenia wystarczy włożyć do pojemnika na kawę lub grupy zaparzającej, nacisnąć przycisk uruchamiający czyszczenie i gotowe! Podobnie w przypadku odkamieniania: gdy otrzymamy powiadomienie o zbierającym się kamieniu, wystarczy wlać określoną ilość płynu do odkamieniania do pojemnika, dolać wodę i włączyć program.

W bardziej profesjonalnych ekspresach kolbowych sytuacja jest nieco bardziej złożona. Tu grupę czyścimy przy pomocy specjalnej tabletki lub łyżeczki środka czyszczącego włożonego do ślepego sitka, które zakładamy do portafiltra, wpinamy w ekspres, a następnie wykonujemy backflush (włączamy parzenie pozwalając wodzie ze środkiem czyszczącym „wrócić” do wewnątrz ekspresu). Zanim jednak dojdziemy do tego punktu, warto energicznie przetrzeć grupę zaparzającą specjalną nylonową szczotką, a następnie odkręcić prysznic grupy i przetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Odkamienianie przeprowadzamy (jeśli na opakowaniu środka czyszczącego nie ma innych instrukcji) rozpuszczając środek czyszczący w wodzie, wlewając go do wnętrza ekspresu, czekając dwadzieścia minut, a następnie przepuszczając jeden kubek roztworu przez grupę i ćwierć kubka przez dyszę. Czekamy dwadzieścia minut, przepuszczamy resztę roztworu, następnie kilkakrotnie czystą wodę i gotowe!

Na koniec przestrzegamy: do czyszczenia ekspresów nie należy korzystać z „domowych” sposobów i substancji takich jak ocet czy kwasek cytrynowy. Warto zaopatrzyć się w specjalne środki do czyszczenia ekspresów. Są one opracowane przez ekspertów i dadzą nam pewność skutecznego, bezpiecznego czyszczenia.

Z czystego, sprawnego ekspresu każda kawa smakuje lepiej. Trzeba jednak pamiętać o aspekcie wizualnym – w trosce o estetykę naszej kuchni, dbajmy także o obudowę i widoczne z zewnątrz elementy naszego urządzenia. By ekspres nie tylko robił świetną kawę, ale też dobrze wyglądał.


Żwirownia 1140 px
nasza2