19 kwietnia 2018 Adolfa, Tymona, Leona

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSEiT

dodał 2016-11-11
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSEiT

8 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Cel, jaki przyświeca pomysłodawcom: Komisji Europejskiej i Euro-toques, organizacji zrzeszającej szefów kuchni z całej Europy, jest bardzo ważny. Komisja Europejska ma nadzieję, że dzięki takim inicjatywom zmniejszy się liczba zbyt ciężkich mieszkańców UE. Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w 15 krajach Unii Europejskiej urzędnicy, kucharze i uczniowie biorą udział w pokazach zdrowego i smacznego gotowania oraz w konkursach i warsztatach promujących zdrowy styl życia.

Tego dnia przygotowaliśmy dla uczniów ZSEiT oraz gimnazjalistów: 1. Konkurs Wiedzy o Racjonalnym Żywieniu „RUSZ PO ZDROWIE- WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ W GŁOWIE”. Ideą konkursu jest: propagowanie zdrowego modelu odżywiania wśród młodzieży, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozwijanie zainteresowań żywieniowych uczniów i zapobieganie chorobom żywieniowozależnym. 2. Prelekcję na temat zdrowego odżywiania „Kasze na zdrowie Nasze”, którą wygłosił Pan Marcin Raszewski - Wykładowca Dietetyki Elbląskiej Uczelni Humanistyczno-Ekonomicznej oraz Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków w Łodzi. 3. Pokaz kulinarny Live Cooking - „Kaszotto z grzybami”- poprowadzony przez Panią Urszulę Samel wraz z Karoliną Zawidow uczennicą kl. II kucharz i Paulą Karczewską uczennicą kl. II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 4. Bufet zdrowego jedzenia z degustacją, a w nim m.in.: deser kokosowy z chia i musem truskawkowym, budyń czekoladowy z kaszy jaglanej, placki z kaszy gryczanej i warzyw, sałatka z amarantusem, pieczonym burakiem i pomarańczą, sałatka z kurczakiem, komosą ryżową, mixem sałat, karmelizowaną dynią i granatem, chipsy z warzyw oraz dwa rodzaje smooth z owoców i warzyw. Bufet zdrowego jedzenia przygotowali uczniowie klasy II kucharz oraz kl. I i II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem Pani Wioletty Wierzbickiej oraz Pani Urszuli Samel. Do konkursu zgłosiło się 44 uczniów szkół gimnazjalnych z Pasłęka, Morąga, Stankowa, Młynar oraz Małdyt. Oto Laureaci: 1 miejsce- Natalia Kaczmarczyk uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku 2 miejsce- Agnieszka Budkiewicz uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku 3 miejsce- Michał Sawicki uczeń Gimnazjum w Stankowie Wyróżnienia: - Natalia Pielak uczennica Gimnazjum w Małdytach - Katarzyna Cichocka uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku - Jerzy Bereżański uczeń Gimnazjum nr 1 w Pasłęku Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy udziału, a laureaci i wyróżnieni nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów: MediaMark Elbląg, Panią Renatę Kłysz właścicielkę Sali bankietowej „Zacisze” w Pasłęku, Panią Ewę Jarczewską właścicielkę „Gospody Rybnej” w Krynicy Morskiej, Firmę „Regeneracja- catering dietetyczny” z Elbląga. Komitet Organizacyjny przy Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję regulamin serwisu

Logowanie / Rejestracja

#Absolwentka   2016-11-12

gim 1


#Podpis   2016-11-12

O której szkole pisze absolwent/ka?


#Absolwent   2016-11-12

OBSERWATOR: Po prostu są osoby które mają talent... polecam się przyjrzeć dokładniej tej szkole patrząc na SYSTEM OCENIANIA... Nadal nie wiem co dostałam z dyktanda 2 lata temu...


#Obserwator   2016-11-12

Jedynka po raz kolejny udowodniła, że jest najlepszą szkołą w okolicy. Gratulacje dla uczniów i nauczycieli.


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję regulamin serwisu

Trwają przygotowania do VI Festynu Ekologicznego, jaki co roku organizuje Urząd Miejski...


12 maja 2018 roku rozegrany zostanie VIII Memoriał Henryka Hucza oraz XI Regionalne...


Talent po raz XV

Pozostało50 dni

Organizatorem XV WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU WOKALNEGO „TALENT 2018" jest...