16 czerwca 2019 Aliny, Benona, Anety

Piernikowe korzenie w Pasłęku

dodał 2018-12-14
Piernikowe korzenie w Pasłęku
W dawnym Pasłęku było co najmniej kilka oznak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. 6 tygodni wcześniej przed ratuszem pojawiała się choinka, a na ulicach Starego Miasta widać było świąteczne wystawy. Największa znajdowała się u Sióstr Sudermann (przy ul. Krasickiego). Podczas jarmarku sprzedawano duże ilości pierników i marcepanów w różnych formach. Największym powodzeniem cieszyły się „Pr. Holland Liliputaner” od dwóch znanych cukierni: Zachowski i Wawrzinski. W sklepach można było kupić niedostępne na co dzień zabawki i słodycze… W wigilię natomiast ulicami miasta maszerował chór.

 

O tym wszystkim opowiadał wczoraj w pasłęckiej bibliotece Piotr Adamczyk -pasłęczanin, pracownik Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu, który jest pomysłodawcą przywrócenia pasłęckiego piernika jako pamiątki turystycznej i kulinarnej.

Piotr Adamczyk na ślad dawnych, wyśmienitych, pasłęckich wypieków trafił dość przypadkowo już ponad rok temu, kiedy to szukał materiałów na zupełnie inny temat. O „pewnego rodzaju miodowym wypieku z polewą lukrową” pisała też Agnes Harder, którą P. Adamczyk kilkukrotnie wspominał podczas wczorajszego spotkania. A. Harder zostawiła ślad o dawnej historii Pasłęka, zapisując ją między innymi w pamiętniku pod tytułem „Małe miasto. Z moich dziecinnych dni w Prusach Wschodnich”. Z czasem jej zamiłowania do nacjonalizmu zaczęły być widoczne w twórczości, co z kolei przełożyło się na spadek popularności, a w efekcie ona sama jest dziś postacią mało znaną. Nie zmienia to jednak faktu, że to, co zapisała A. Harder może być źródłem wielu informacji na temat naszego, przedwojennego miasta.

Historia kołem się toczy

W okresie przedświątecznym w domach zajmowano się głównie przygotowaniem ciasta, ale pieczone było ono w okolicznych cukierniach za niewielką opłatą. Można było też kupić gotowe ciasto od sąsiada. Każda z rodzin miała swój przepis na pierniki, które trzeba dodać - wywodzą się jeszcze z czasów starożytności. Na przestrzeni lat, do ciasta dodawano różne przyprawy, np. korzenne dla aromatu lub takie, które nadawały ostrość – wówczas taki piernik był dobrym towarzyszem do picia piwa. Dawniej piernikiem nadziewano też mięso oraz przygotowywano sosy piernikowe. Piotr Adamczyk mówił także o najstarszych piernikach, które pochodzą nie jak się powszechnie uważa z Torunia, a ze Świdnicy. Te na Śląsku pojawiły się w 1293 roku, toruńskie sto lat później. W Pasłęku najbardziej znane cukiernie to: Wawrzinski (później Zander) i Zachowski (później Schmidt i Herman). Ten drugi został nawet mianowany na oficjalnego dostawcę pierników przez księcia Fryderyka Karola Pruskiego. Cukiernia Zachowski mieściła się przy ul. Krasickiego. Z kolei Cukiernia Warzinski na ul. Kościuszki, w której także dziś prowadzona jest działalność cukiernicza. Co ciekawe, w ostatnim czasie, zanim jeszcze P. Adamczyk ustalił lokalizację dawnej Cukierni Warzinski, to właśnie Cukiernia Hildebrandt zdecydowała się na wypiek tradycyjnych, pasłęckich pierników. Zatem historia zatoczyła koło i znów w cukierni przy ul. Kościuszki można kupić pasłęckie pierniki. Burmistrz Wiesław Śniecikowski będzie je również wręczał gościom, obok miodu, jako pamiątkę z Pasłęka.

Warto jeszcze dodać, że z najstarsze formy do wyrobów pierników z Pasłęka pochodzą z I połowy XVII wieku. W sumie jest ich 7, można na nich znaleźć 59 wzorów. Pojawiają się tu motywy religijne, karety i inne.

Podczas wczorajszego spotkania można było także spróbować swoich sił w tradycyjnym wypieku piernika. Było pysznie!

aw

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję Regulamin
Akceptuję Politykę prywatności

Logowanie / Rejestracja

#Zjadacz pierników   2018-12-15

Już widzę , że najbardziej smakowałby mi piernik ten dolny z 7 zdjęcia , hardcorowy jest , pzdr.


#Fanka pierników   2018-12-14

Bardzo ciekawy wykład,pierniki ze stuletniej formy udane.Jeśli przyjmie się tradycja wypieku pierników z logiem Pasłęka,będzie to duże wydarzenie i promocja naszego miasta.


#Pasłęk city   2018-12-14

A to numer ;)


#Piotr Adamczyk   2018-12-14

Najstarsze to I polowa XVII w. :) Zachowane pasłęckie formy znajdują się w Muzeum Toruńskiego Piernika, oddziale Muzeum Okręgowego w Toruniu - część z nich można oglądać na wystawie stałej. 7 form, w tym 2 do marcepanów a 5 do pierników. Jeszcze raz dziękuję Muzeum Toruńskiego Piernika i cukierni Hildebrandt za pomoc w uatrakcyjnieniu spotkania.


#Nick   2018-12-14

Paslek piernikami stoi


#Mama   2018-12-14

no no ciekawe


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję Regulamin
Akceptuję Politykę prywatności

Grand Prix Zakrzewka II

Wydarzenie odddbyło się Dzisiaj 05:45 

Wędkarzy zapraszamy na zawody z cyklu Grand Prix Zakrzewka II. Zawody odbędą się w...


Akademia Pana Kleksa

Pozostało1 dzień

17 czerwca godz. 10:00 w sali widowiskowo-kinowej POK. Przedstawienie w wykonaniu...


Zawody ŚDS

Pozostało3 dni

W środę 19 czerwca planowana jest kolejna impreza o charakterze sportowym. Na stadionie...