16 czerwca 2021 Aliny, Benona, Anety
Reklama Heops

Półmetek wyjazdu uczniów ZSEiT do Hiszpanii

dodał Tydzień temu, 2021-06-09
Półmetek wyjazdu uczniów ZSEiT do Hiszpanii

Niepostrzeżenie minął tydzień od wyjazdu uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku do Malagi.

Wyjazd zorganizowano w ramach projektu Erasmus+ „ W poszukiwaniu smaków Europy”. 12 praktykantów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, podzielonych na dwu- i czteroosobowe zespoły, zasiliło personel kuchni w 5 lokalnych restauracjach, wykonując następujące czynności: obróbkę wstępną surowców i obróbkę potraw, przygotowywanie posiłków na podstawie receptur gastronomicznych, organizowanie stanowiska pracy zgodnie z mise an place, przygotowywanie potraw do przechowywania zgodnie z zasadami żywienia. Jedna z grup ma możliwość uczestniczenia w dopracowywaniu karty menu w nowo otwartej restauracji.

W weekend można było sobie pozwolić na chwilę relaksu. Mimo burzowej pogody, udało się spędzić trochę czasu na plaży. Młodzież odważyła się skosztować hiszpańskich specjałów – m.in.: słynnej paella, placuszków z krewetek oraz smażonych owoców morza. Nie lada wyczynem, dla co niektórych, była wspinaczka na punkt widokowy, z którego rozpościera się panorama miasta.

W niedzielę partner projektu – Tribeka zorganizował wycieczkę do malowniczej miejscowości RONDA, znanej z przepięknych widoków oraz korridy na jednej z największych aren walki byków. Przemierzając w towarzystwie przewodnika uliczki uroczego miasteczka, uczniowie poznali bogatą i barwną historię tego miejsca.

Po pełnym wrażeń weekendzie uczestnicy projektu z pewnością są gotowi na nowy tydzień pracy.

Info ZSEiT: Aneta Wołosz

0
0
0
0
0
0
0
0

Żwirownia 1140 px
nasza2