3 sierpnia 2021 Lidii, Augusta, Nikodema
Reklama Heops

Powrót uczniów ZSEiT z dwutygodniowych staży w Maladze

dodał Ponad miesiąc temu, 2021-06-18
Powrót uczniów ZSEiT z dwutygodniowych staży w Maladze

Czy nie możemy jeszcze zostać?” - to chyba najlepsza recenzja uczniów, którzy w dwóch pierwszych tygodniach czerwca 2021 realizowali praktyki zawodowe w hiszpańskich zakładach gastronomicznych w ramach projektu „W poszukiwaniu smaków Europy” współfinansowanego

ze środków unijnych programu Erasmus+.

Wraz z powrotem kończy się realizacja projektu, którego głównym celem było podniesienie kompetencji zawodowych, społecznych i nabycie konkretnych umiejętności preferowanych przez pracodawców na rynku pracy, zarówno lokalnym, regionalnym, krajowym czy też europejskim.

W ramach całego projektu „W poszukiwaniu smaków Europy” na lata 2018-2021 łącznie 24 uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyło w dwóch mobilnościach do Hiszpanii.

Bieżący, drugi etap projektu został nagle przerwany przez ogłoszenie pandemii w marcu 2020, dlatego 12 uczniów czekało na wyjazd ponad rok dłużej niż przewidywano. Faza przygotowawcza wypełniona była zajęciami językowymi, kulturoznawczymi oraz doradczymi przygotowującymi ich do pobytu w Maladze, ale najbardziej stresującym momentem było oczekiwanie na wyniki testów antygenowych przed wyjazdem i po powrocie. Nigdy wcześniej uczniowie nie cieszyli się tak bardzo z negatywnego wyniku .

Podczas realizacji mobilności młodzież odbywała praktyki na stanowisku „cook asystent”

w hiszpańskich restauracjach. Praktykanci mieli możliwość poznania surowców, z którymi na co dzień nie pracują, mogli przyrządzać przekąski charakterystyczne dla tego regionu - tapas, które są serwowane w całej Hiszpanii, a także receptury na tradycyjne hiszpańskie dania. Godziny pracy były różne i w większości zakładów atmosfera była bardzo przyjazna. Młodzież komunikowała się na różne sposoby - z wykorzystaniem języka angielskiego, hiszpańskiego, ale translator był nieodzowny:) Nie można powiedzieć, że praca zawsze była lekka, ale nikt im tego nie obiecywał:)

Warto wspomnieć, że młodzież miała również wolny czas na niezliczone spacery po wąskich uliczkach pełnych uroczych kawiarni i sklepików, na odpoczynek od upałów w bujnych ogrodach

z egzotyczną, jak na europejski kraj, roślinnością oraz czas na leniwe wylegiwanie po pracy na przepięknej plaży nad Morzem Śródziemnym. Dodatkowo, razem z przewodnikiem uczniowie zwiedzili Malagę oraz Rondę, piękne białe miasteczko usytuowane na skałach.

To wszystko zawdzięczamy partnerowi projektu Tribeka Training Lab. Dziękujemy Uli, Giulii

i Magdzie za wspaniałą opiekę i troskę.

Uśmiechnięci i pełni przeróżnych wrażeń praktykanci wrócili do domów, bogatsi o doświadczenia, które na długo zostaną w ich pamięci i o receptury, które zaprezentują swoim rodzinom i uczniom w szkole. Gdy po powrocie do Polski zadaliśmy im pytanie, za czym tęsknili najbardziej, odpowiedzieli: za rosołem i schabowym.

Zapraszamy do prześledzenia relacji z naszego pobytu na stronie szkoły i na portalu społecznościowym facebook.

Info ZSEiT: Aneta Wołosz

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

Żwirownia 1140 px
nasza2