15 lipca 2019 Henryka, Wlodzimierza, Dawida

"Tradycje w nowej odsłonie - ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”

dodał 2019-03-29
Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku zaprasza 5 kwietnia o godz. 9.30 na I edycję regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimazjalnych naszego regionu, nad którym patronat honorowy objęło Starostwo Powiatowe Elbląg, Euro-Toques Polska oraz Snails Garden Ślimaki.

 

Partnerami konkursu są:
- Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka
- Elbląski Klub Szefów Kuchni
- ElQuchnia


Gość specjalny Kevin J. Aiston!

PROGRAM:
7.30-9.00  Przyjazd, rejestracja drużyn i  rozstawienie stoisk sponsorów i
partnerów konkursu

9.00 Przywitanie gości i Jury
- losowanie stanowisk i tur dla poszczególnych drużyn konkursowych
- przypomnienie regulaminu
- wydanie produktów do konkursu  
- rozstawienie stoisk sponsorów
- poczęstunek dla drużyn, opiekunów i JURY w sali nr 1

9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konkursu (prowadzący p. G. Skalmowski)
- powitanie przez Dyrektora. Starostę i P. Skalmowskiego

10.00-12.00 Rozpoczęcie I tury konkursu
- szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
- obrady Jury, ocena dań

12.30 -14.30 Rozpoczęcie II tury konkursu
- szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
- obrady Jury, ocena dań

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

10.30 – 11.00 Prelekcja Ślimaka Kulinarna Podróż
- Grzegorz Skalmowski - Bistro Ślimaka

11.00 -11.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
Elbląski Klub Szefów Kuchni oraz firma ElQuchnia
- Szymon Słomkowski - kucharz "Restauracja Studnia Smaków"
- Cezary Ambrożko - "Restauracja Strzecha"
- Remigiusz Jasiński - firma "ElQuchnia"

11.45 – 12.15 Prelekcja: Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia
- Sławomir Dylewski

12.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
Euro-Toques Polska oraz Gastro Iwona Grudzień
•    Robert Zochowski, Katarzyna Stasiewicz
•    Chea Chanthou -  kuchnia Kambodży

13.00 – Prelekcja: Menedżer gastronomii - zawód, a może jednak pasja?
- Małgorzata Katarzyna Stach

13.30 – 14.00 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
- Chef Kevin Aiston i jego słynne "Ślimotto"


14.30-15.00 Wyłonienie zwycięzców 1,2  i 3 miejsca i nagrody Jury VIP rozdanie  nagród  
- zakończenie konkursu


Jury degustacyjne  - Patronat Honorowy:
1. Walentyna Jałocha - Jedna z niewielu kobiet certyfikowanych na Międzynarodowego Jurora Kulinarnego
2. Marcin Soból - Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska
3.Krzysztof Malinowski - Członek zarządu Euro-Toques
4. Nauczyciel z losowania -  spośród konkursowych szkół
Jury techniczne:
1. Wojciech Rabiega - szef kuchni Tristan Hotel SPA
2. Bartosz Majchrzak - prezes Elbląski Klub Szefów Kuchni
Jury VIP
1. Starosta Elbląski - Patronat Honorowy  - Maciej Romanowski
2. Burmistrz Pasłęka  - Wiesław Śniecikowski
3. Mariola Piłat Skalmowska  - Krem Pasłęcki / Bistro Ślimaka
4. Danuta Białaś / Zajazd pod Kłobukiem / Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka
5. Kevin Aiston  - gość specjalny konkursu!

 


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję Regulamin
Akceptuję Politykę prywatności

Logowanie / Rejestracja

#Doris   2019-03-29

Zapowiada się świetnie. Warto posłuchać, zobaczyć i posmakować.


#Nick   2019-03-29

Napoleon znawca slimakow a nie zabek ???


#Palma   2019-03-29

Ślimak czy pieróg musi być konkretny.


#Nick   2019-03-29

Ślimaki? nie dziękuję


Dodaj komentarz


Aby dodać komentarz musisz podać wynik
Akceptuję Regulamin
Akceptuję Politykę prywatności

To nie Chicago ani New York

Pozostało6 dni

Burmistrz Pasłęka i Dyrektor Pasłęckiego Ośrodka Kultury zapraszają na koncert...


Artystyczne Lato 2019 - Korzuh

Pozostało41 dni

Burmistrz Pasłęka i Dyrektor Pasłęckiego Ośrodka Kultury zapraszają na koncert...


Gwiazdy Polskiej Opery Kameralnej w Pasłęku

Pozostało61 dni

14 września w Pasłęckim Ośrodku Kultury wystąpią gwiazdy Polskiej Opery Kameralnej....