Partnerami konkursu są:
- Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka
- Elbląski Klub Szefów Kuchni
- ElQuchnia
Gość specjalny Kevin J. Aiston!
PROGRAM:
7.30-9.00 Przyjazd, rejestracja drużyn i rozstawienie stoisk sponsorów i
partnerów konkursu
9.00 Przywitanie gości i Jury
- losowanie stanowisk i tur dla poszczególnych drużyn konkursowych
- przypomnienie regulaminu
- wydanie produktów do konkursu
- rozstawienie stoisk sponsorów
- poczęstunek dla drużyn, opiekunów i JURY w sali nr 1
9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konkursu (prowadzący p. G. Skalmowski)
- powitanie przez Dyrektora. Starostę i P. Skalmowskiego
10.00-12.00 Rozpoczęcie I tury konkursu
- szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
- obrady Jury, ocena dań
12.30 -14.30 Rozpoczęcie II tury konkursu
- szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
- obrady Jury, ocena dań
IMPREZY TOWARZYSZĄCE:
10.30 – 11.00 Prelekcja Ślimaka Kulinarna Podróż
- Grzegorz Skalmowski - Bistro Ślimaka
11.00 -11.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
Elbląski Klub Szefów Kuchni oraz firma ElQuchnia
- Szymon Słomkowski - kucharz "Restauracja Studnia Smaków"
- Cezary Ambrożko - "Restauracja Strzecha"
- Remigiusz Jasiński - firma "ElQuchnia"
11.45 – 12.15 Prelekcja: Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia
- Sławomir Dylewski
12.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
Euro-Toques Polska oraz Gastro Iwona Grudzień
• Robert Zochowski, Katarzyna Stasiewicz
• Chea Chanthou - kuchnia Kambodży
13.00 – Prelekcja: Menedżer gastronomii - zawód, a może jednak pasja?
- Małgorzata Katarzyna Stach
13.30 – 14.00 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
- Chef Kevin Aiston i jego słynne "Ślimotto"
14.30-15.00 Wyłonienie zwycięzców 1,2 i 3 miejsca i nagrody Jury VIP rozdanie nagród
- zakończenie konkursu
Jury degustacyjne - Patronat Honorowy:
1. Walentyna Jałocha - Jedna z niewielu kobiet certyfikowanych na Międzynarodowego Jurora Kulinarnego
2. Marcin Soból - Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska
3.Krzysztof Malinowski - Członek zarządu Euro-Toques
4. Nauczyciel z losowania - spośród konkursowych szkół
Jury techniczne:
1. Wojciech Rabiega - szef kuchni Tristan Hotel SPA
2. Bartosz Majchrzak - prezes Elbląski Klub Szefów Kuchni
Jury VIP
1. Starosta Elbląski - Patronat Honorowy - Maciej Romanowski
2. Burmistrz Pasłęka - Wiesław Śniecikowski
3. Mariola Piłat Skalmowska - Krem Pasłęcki / Bistro Ślimaka
4. Danuta Białaś / Zajazd pod Kłobukiem / Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka
5. Kevin Aiston - gość specjalny konkursu!
Komentarze
Ślimaki? nie dziękuję
Ślimak czy pieróg musi być konkretny.
Napoleon znawca slimakow a nie zabek ???
Zapowiada się świetnie. Warto posłuchać, zobaczyć i posmakować.